HOST NEDIR? NE İŞE YARAR?

0

 HOST NEDIR? NE İŞE YARAR?




Blogger kullanıcılarını ilgilendirmeyen ama internette sıklıkla karşılaşabileceğiniz host kavramını daha önce duymayan okuyucularımla paylaşmak istedim.Öncelikle host un kelime manasından bahsetmek istiyorum. Host kelime olarak türkçemize “barındırma” olarak geçmiş bir kelimedir.Daha detaylı açıklarsak ; bir blog açmak istiyorsunuz fakat bu bloga ait dosyaları, resimleri, yazıları internette bir yerde barındırmanız gerekiyor. Dünyanın neresinde olursanız olun sitenize tıklandığında bu dosyaların çağrılması ve yüklenmesi gerekiyor. İşte bu dosyaların saklanması ve gerektiğinde yüklenmesi için bir host a ihtiyacınız var.

Neden blogger kullananları ilgilendirmiyor dedim ? Çünkü blogger sistemi host işlemlerini kendi içerisinde tamamlıyor.Kodlarınız, resimleriniz ve yazılarınız harici bir servise ihtiyaç olmadan blogger üzerinde barındırabiliyorsunuz.

host-nedir

Hosting Kalitesi Ne ile Ölçülür?

Çalışacağınız hosting firmasının sunacağı hizmeti iyi araştırmalısınız.Çünkü alacağınız pakete göre farklı servisler sunacaktırlar.Bu noktada önemli olan :

Depolama alanı

Giriş ve çıkış bant genişliği

Sunucu tipi

Veri tabanı desteği

Admin Paneli

SSL Desteği Güvenlik Sertifikası

Kabaca ne kadar dosya yükleme alanına sahip olacaksınız ve siteniz aynı anda kaç kişiye hizmet verebilecek?

Bunun ölçümünü iyi değerlendirmeli ve ona göre hizmet satın almalısınız ?

Hosting Türleri Nelerdir

Wikipedia bu konuda gayet ayrıntılı bir açıklama yapmış.Ordan alıntı yapmak istiyorum :

Shared Hosting / Paylaşımlı

Paylaşımlı hosting adıda kullanılmaktadır, bu tür sistemlerde tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda hosting barındırılabilir, sözgelimi ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulacak bir sunucu 100 adet linux hosting barındırılabilirken markalı ve sunucu olarak üretilmiş özel makinalarda sitelerin standart ve yüksek yoğunluklu olmadığını düşünürsek 1000'den fazla hosting hesabı açılabilir.

Co-Location / Sunucu Bulundurma

Bu hizmette hizmeti sunucu bant genişliği ya da trafik, eğer varsa elektrik ücreti eğer talep ediliyorsa kurulum ücreti olarak temin edersiniz, kurulacak yazılım ve lisansların da ücretleri anlaşmaya bağlı olarak sizin karşılamanız gereken ücretlerdir, bunun dışında fiziksel olarak sunucuyu çalışır durumda data centera teslim etmek durumundasınız.

Reseller / Bayi

Shared hosting / Ortaklaşa sunucularda da bu hizmet sunulabilir, esasen aldığınız hosting paketi bayi paketi ya da reseller adı altında bulunmakta ve yukarıda yazdığımız paylaşımlı hosting sunucularında kullanılmaktadır, burada tek fark size ait bir limit dahilinde bir den fazla hosting hesabını kendi panelinizden kendi kendinize açabilmenizdir.

Dedicated Hosting / Kiralık Sunucu

Bu hizmette talep ettiğiniz sunucu anlaşmanıza bağlı olarak sizin adınıza temin edilir, bazı firmalar bu hizmetin anlaşmasını sözleşme bitiminde sunucunun size ait olacağı tahüdünü verebilirler, normal şartlarda fiziksel makinanın ortalama maliyetini ve buna bağlı olarak bant genişliği ve elektrik ücretini ayrıca ödersiniz.

Önerilen Hosting Firmaları

Blogger sistemi kullandığım için maalesef şimdiye kadar hosting işlemlerim olmadı.Bu yüzden size direkt yol gösterici firmalar sunamayacağım.Yalnız dünyaca bilinen godaddy, hostgator, bluehostve ülkemizde alan adı için tanıdığım IHS, Natro firmalarını değerlendirebilirsiniz.

Google da arama yaparak ulaşacağınız her firmaya güvenmeyin.Belki ilk sıralarda çıkabilirler fakat hizmet kalitesi iyi olmayabilir.Size tavsiyem hosting firmaları için web sitelerindeki hakkımda sayfasını ziyaret edin.Yer sağlayıcı faaliyet belgesi var mı bakın.Sizinle iletişim tarzlarını değerlendirin.

Son Sözler

İnternette sıklıkla adını duyacağınız host, hosting ve host nedir konularına açıklık getirmek amacıyla bu yazımı hazırladım.Özenerek hazırladığınız siteleri barındırmak için uygun firma bulmak biraz zor olabilir.Arkadaş tavsiyeleri ve forumlar bu konuda size yardımcı olacaktır.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)